Notícies

Notícies :: Associació Educativa Itaca :: La Qualitat Pedagògica al Centre

Titular notícies

La Qualitat Pedagògica al Centre

Dimarts 19 Octubre 2010

Hi ha moltes cites al voltant de l’excel•lència, una d’elles i molt relacionada amb l’educació, va ser el propi Conseller d’Educació al Periódico de Catalunya, El conseller Ernest Maragall, va declarar que la seva prioritat en educació és arribar a l’excel•lència, un concepte es troba en l’origen de la socialdemocràcia europea i del liberalisme democràtic, és per definició excel•lència la superior qualitat o bondat que fa digna d’apreci una persona, cosa o institució, parlem i analitzem aquest concepte en el món del lleure i entitats d'acció social.


Hi ha moltes cites al voltant de l’excel•lència, una d’elles i molt relacionada amb l’educació, va ser el propi Conseller d’Educació al Periódico de Catalunya, El conseller Ernest Maragall, va declarar que la seva prioritat en educació és arribar a l’excel•lència. Aquest concepte es troba en l’origen de la socialdemocràcia europea i del liberalisme democràtic, és per definició excel•lència la superior qualitat o bondat que fa digna d’apreci una persona, cosa o institució.

A vegades creiem que amb la feia ben feta és suficient, amb el treball diari a curt termini és suficient, però, el resultat sempre es pot millorar, volgué arribar a un estat d’excel•lència en la feina educativa, passa per determinar les necessitats dels usuaris que formen part de l’organització, detectar possibles accions i fer un diagnòstic i executar una metodologia educativa que pugui donar resposta a les hipòtesis plantejades amb propostes de millora. Aquest treball en moltes ocasions no es fàcil, no té recompensa directa però planteja nous escenaris de millora en el nostre treball de forma molt directe i personal i sense cap mena de dubte dona un status de qualitat a l’organització. Tot procés sempre ha de tenir un espai de l’avaluació per tal de garantir i mesurar la millora i tancar un nou cercle per la definició de un nou diagnòstic.

Ara fa dos anys, l’Associació Educativa Itaca va plantejar l’elaboració des del coneixement en el que es troba ubicat, la construcció d’un marc educatiu al centre que pogués regular les accions i la intervenció educativa i social amb els usuaris del mateix, la creació del Projecte Educatiu del Centre, el PEC. Amb ell es pretenia donar a conèixer el nostre ideal educatiu i les línies d’actuació comuns des del compromís col•lectiu que suposa l’elaboració conjunta, discussió i consens.

Un document que pretén ser un reflex del nostre compromís, de coherència amb la missió de l’entitat a través dels temps i sobretot mostrar el nostre valor afegit, la promoció de l’Infant i jove des de l’educació, especialment en el lleure i l’acció social.

El document final és el resultat d’un treball exhaustiu de molts agents actius a l’entitat, el Consell de Direcció i l’Equip de Coordinació, la Direcció General del centre, la Secretaria Tècnica i els educadors i educadores, un treball que ha servit per sistematitzar i recollir en un sol document tots els estris i reflexions que, al llarg del temps, s’han anat treballant per a l’elaboració del Projecte Educatiu del Centre, tenint en conte les noves línies de treball i prioritats de l’Associació Educativa Itaca.

És, doncs, una síntesi de treballs diversos realitzats tant pels equips dedicats a la coordinació, a la direcció com pels equips d’educadors que en els darrers anys han anat vivint el dia a dia a l’entitat; per tant, es tracta d’un document teòric i pràctic alhora. L’existència d’un projecte educatiu permet assegurar que la tasca que fem al centre té un component pedagògic i no es limita exclusivament a vetllar per la seguretat dels nens i nenes; d’altra banda, facilita el procés de reflexió, programació i avaluació que tota tasca educativa ha de comportar.

Amb tot, és un document dinàmic que ha de ser l’eina de treball de l’equip de professionals al llarg del curs. El Projecte Educatiu, doncs, s’anirà actualitzant de forma contínua a partir de la realitat canviant de l’entitat i de les valoracions de l’equip educatiu i la Direcció del Centre.

Aquesta bona pràctica és una acció que exemplifica una manera de fer que es correspon amb un compromís ètic, una manera de fer més enllà de l’obligatorietat del compliment de la legislació.
 
En altres paraules, són accions que no només les fem “perquè toca”, sinó que les fem bé, amb interès i il•lusió, i que contribueixen a fer millor i més just el món en què vivim.


Felipe Campos i Rubio 
Director General
fcampos@itacaelsvents.org


Últimes Notícies