Notícies

Notícies :: Associació Educativa Itaca :: La llengua com a instrument de cohesió

Titular notícies

La llengua com a instrument de cohesió

Dimecres 20 Octubre 2010

L’Associació Educativa Itaca aconsegueix un cop més, posar fil a l’agulla a un altre dels projectes que ja fa temps volia duu a terme.


L’Associació Educativa Itaca aconsegueix un cop més, posar fil a l’agulla a un altre dels projectes que ja fa temps volia duu a terme.

Un projecte del qual ens sentim molt orgullosos i orgulloses, des d’Itaca teníem moltes ganes de poder oferir a les famílies dels nostres petits i joves un espai, on a través de diferents activitats tinguessin un lloc de trobada on poder a la vegada, aprendre i compartir. Un espai on poder desconnectar de les llargues jornades laborals, de les dificultats per arribar a final de mes o de les diferents problemàtiques amb les que viuen dia a dia.

Amb la col•laboració i ajuda del Servei de Normalització Lingüística, vam engegar conjuntament amb Itaca una iniciativa innovadora a l’octubre del 2010 un nou projecte: Cursos Bàsics de Català per a les Famílies. Aquests cursos han estat un èxit d’inscripció, el curs ha quedat amb les places exhaurides i amb una important llista d’espera.

Entre els motius principals de les famílies per realitzar aquest curs, ens agradaria destacar les ganes que tenen de poder fer alguna cosa més per ajudar als seus fills i filles, moltes de les famílies sovint expressen les dificultats que tenen amb l’idioma per poder asseure’s a ajudar a fer els deures als més petits, que a l’escola utilitzen el català com a llengua vehicular.
Un altre dels motius és la integració, volen fer un pas per augmentar el sentiment de pertinença del territori que els ha acollit. Sovint la vergonya a parlar és el que els tira enrere tot i que la majoria d’aquestes famílies entenen el català. Poder parlar català és una eina més per sentir-se cada cop més catalans, cada cop més acollits i més integrats a la que ja s’ha convertit en la seva nova llar.

Entre els motius més destacables el tercer és la formació. Degut a la precària situació actual entorn al món laboral, moltes famílies busquen el màxim de cursos o formació que els pugui ajudar a millorar el seu currículum. Poder fer aquest curs a Itaca els hi és facilitador ja que aquest és gratuït i a més és compatible amb els seus horaris laborals i personals. Mentre els pares i mares estan realitzant el curs poden deixar els seus fills i filles a una sala on hi ha monitors/es de la mateixa entitat que se’n fan càrrec.

Aquests són alguns dels motius que motiven a les nostres famílies a fer el curs, impartit per un professor del Consorci de Normalització lingüística, però també hem de tenir en compte que indirectament el curs serveix també per donar un lloc propi a la família dins la nostra Entitat, un lloc on puguin trobar-se i compartir una estona plegats, on poder conèixer i formar un grup d’unió, un lloc on poder dedicar-lo a ells mateixos i el seu benefici que a la vegada és el benefici també dels seus fills i filles.
Aquesta activitat s’emmarca dins d’un nou projecte que ja pren forma dins l’Entitat, el Projecte Famílies, un projecte que pretén tot un seguit d’accions i activitats directament pensades per als pares, mares i famílies dels nostres petits i joves. Activitats diferents on poder compartir, aprendre, relacionar-se... un espai propi que aquest curs comença a prendre forma amb l’inici de les classes de català.

Les famílies són una part molt important de la nostra feina, sense la seva complicitat, confiança i col•laboració, la feina i el treball que realitzem amb els més petits i joves no pren la mateixa força, ni la mateixa qualitat. Necessitem a les famílies per fer créixer i millorar la qualitat de tota la nostra feina educativa i social. És per això que mai ens cansarem de donar les gràcies a les nostres famílies per les ganes, la participació i la entrega que donen als seus fills i filles dia a dia.

Lídia González
Secretària Técnica



Últimes Notícies