Notícies

Notícies :: Associació Educativa Itaca :: “No Oblidis”,- infants, joves i gent gran: tres col·lectius en situació de vulnerabilitat en la societat present.

Titular notícies

“No Oblidis”,- infants, joves i gent gran: tres col·lectius en situació de vulnerabilitat en la societat present.

Diumenge 18 Abril 2010

Els avis i les avies: aquelles estranyes persones que ens cuiden o que ens han cuida't, aquells i aquelles que ens estimen, que no s'enfaden mai, aquells que saben més de la vida que nosaltres, aquells que somriuen fàcilment amb les petites quotidianitats del dia a dia, aquells que ens aconsellen, els que sempre tenen paraules tendres per regalar-nos, els enormement agraïts per les petites coses que reben, aquells que no demanen mai res i aquells que estan sempre orgullosos de nosaltres fem el que fem.

A aquestes especials i tendres persones, els tenim un deute enorme i moltes vegades no en som conscients. Després d'una vida entregada a la família, de viure èpoques difícils i èpoques encara més difícils, es troben ara situats en una espècie de segona línia dins la societat que ells mateixos han vist canviar, de la que ells mateixos en un moment del passat van ser els protagonistes.

Són aquestes persones les que haurien ara de tenir un reconeixement enorme, per tot el que han fet, viscut, lluitat, aquelles persones que s'han entregat a les seves famílies per a que aquestes poguessin a la vegada formar la seva pròpia família, aquelles persones plenes d’anècdotes a explicar, plenes de coneixements de la nostra pròpia historia de no fa pas tan de temps i que ara els és irreconeixible, són a la vegada persones que moltes vegades queden en l'oblit, que no els sabem reconèixer o agrair tot allò que signifiquen, tot allò que ens han aportat i que ara encara ens aporten.
Passen desapercebudes per davant nostre, en molts casos a les famílies no els queda més remei que ingressar-los en  residències, en d'altres casos es converteixen només en persones que suposen una càrrega.

La nova societat, aquesta societat, s'està tornant ignorant i no sap aprofitar el gran tresor que té al seu costat: l'experiència, les vivències, la tendresa i tota la quantitat de meravelles que els avis i àvies ens poden aportar. Aquestes persones grans tenen la capacitat d’entendrir-nos el cor, de treure la part més vulnerable de nosaltres mateixos, de calmar-nos en l’accelerat ritme de vida que portem, de fer-nos parar a pensar amb les meravelles que ens envolten, amb la importància de les petites coses.

Els infants i els joves: un altre col·lectiu en situació de vulnerabilitat, un col·lectiu en molts casos desemparat, al que no se’l sol escoltar i que no té la opció a escollir. Un col·lectiu, sobretot en un alt percentatge del nostre barri, que pateix moltes injustícies, que creix amb moltes desigualtats, pateix les dificultats de les seves pròpies famílies per arribar a final de mes o per altres problemàtiques que els ha tocat viure.

A la nostra Entitat són molts els infants i joves que no tenen prop seu la figura d'un avi o una àvia, bé perquè aquesta s'ha quedat al seu país bé perquè no l'han arribat a conèixer.

Per aquest motiu des de l'Associació Educativa Itaca ja fa temps que teníem el neguit d’engegar un projecte que pogués unir infants, joves i gent gran, aconseguint beneficiar ambdues parts de la mateixa manera. Per una banda per poder col·laborar de manera humil amb aquest gran deute que tenim com a ciutadans i per altra banda per poder donar la oportunitat als nostres petits i als més grans de conèixer des d'una perspectiva propera la figura del avi i de l'avia, que tinguin la oportunitat de conèixer totes aquelles coses bones que la gent gran els pot aportar.

Sota el títol de "No Oblidis", enguany, l'equip de professionals, a iniciat la coordinació i l’elaboració d'un projecte que pretén articular tot una sèrie d'activitats on infants des dels 3 anys fins a joves de 16 puguin interactuar, compartir i relacionar-se amb el col·lectiu de la gent gran.

Creiem que l’experiència de donar la oportunitat a aquests dos col·lectius tan vulnerables i aparentment tan oposats pot aportar tan t a uns com als altres molts beneficis.

El projecte s’iniciarà en breu, i entre les diferents activitats s'hi poden destacar, la realització d'activitats a les diferents residències i centres de dia del barri , activitats pensades cada una per l'edat concreta dels infants o dels joves, des de poder cantar-los una cançó fins a poder oferir-los una estona on poder parar i compartir experiències, o una estona de joc.

Per altra banda també volem donar la oportunitat a aquelles persones que en tinguin ganes de poder venir directament al centre i oferir als infants i/o als joves aquelles habilitats que tinguin, des de algun taller, fins a la narració d'alguna història.

Des de l'Entitat esperem que aquesta nova iniciativa tingui bona rebuda al barri, les noves idees sempre són difícils d'engegar, sobretot si ens aventurem a treballar amb un col·lectiu fins ara desconegut per a nosaltres, però són moltes les ganes que tenim de poder aportar-hi la nostra, volem fer la feina ben feta i es per això que ja portem molt de temps fent contactes, informant-nos de com poder duu a terme un projecte d'aquestes característiques, coneixent altres experiències d'altres Entitats, per aquest motiu estem segurs que el nou projecte serà consolidat aviat i agafarà un bon rodatge que beneficiarà a un total de casi 150 infants i joves i uns 100 avis i avies

No Oblidis, pretén ser el missatge que volem transmetre als nostres infants i joves, que puguin tenir present la figura de la persona gran, que la coneguin, l’estimin, la respectin i sobretot que no la oblidin.

Últimes Notícies