Notícies

Notícies :: CASAL D'ESTIU 2024

Titular notícies

CASAL D'ESTIU 2024

Dimecres 17 Abril 2024

DOS MESOS INTENSOS D’ACTIVITATS ESTIVALS AL BARRI DE COLLBLANC LA TORRASSA

L’Associació Educativa Itaca ha donat el tret de sortida per les activitats d’Estiu 2024, dos mesos estivals, on volen cobrir una oferta d’oci i lleure al barri de Collblanc la Torrassa

Els Casals d’Estiu es plantegen un any més sota la planificació de 10 setmanes d’activitats, amb el compromís de voler arribar com a mínim, al mateix nombre d’infants  que en anys anteriors. Estem parlant que puguin accedir a l’activitat al voltant d'entre 1000 infants entre juliol i agost

Els mesos d’estiu són més complexos en territoris com Collblanc La Torrassa, en un moment  en el que moltes persones i famílies poden gaudir d’uns dies de descans, en altres casos, com és el de moltes de les nostres famílies, la seva realitat és que queden més desemparades que mai. Els centres educatius formals són tancats i molts serveis tenen menys atenció. És justament en aquest període on es fa més necessària que mai, activitats que cobreixin franges horàries d’atenció a la infància i joventut, una atenció que en aquest cas, va molt més enllà del lleure i l’oci. Aquests espais es converteixen en espais de seguretat, educatius, on referents adults es fan càrrec d’aquests infants, oferint activitats de qualitat i de garantia de drets bàsics, com és el cas de l’alimentació. La majoria de les famílies se senten alleugerides quan poden disposar d’una plaça al Casal o a alguna de les altres  activitats, ja que això els permet treballar en molts casos sabent que els seus fills i filles estaran cuidats i acompanyats, evitant situacions de risc o renunciar a ingressos econòmics. 

Per aconseguir-ho, de nou, engeguem tot un engranatge de tramitació de beques públiques i privades, que s’adaptin a la realitat de cada família, per poder garantir un accés equitatiu als Casals.  

Com en les edicions anteriors, la logística es durà a terme en tres espais simultanis al juliol i dos a l’agost, a dia d’avui restem a l’espera de confirmació de les escoles públiques del barri a on podem dur a terme l’activitat, ja que sembla ser, que per primer cop després de molts anys, l’escola Santiago Ramon i Cajal no serà una opció. 

El servei de menjador, es converteix, com cada any, en un dels moments més  importants dins el Casal.
Estem parlant de més de 2 mesos, en els que infants i joves deixen  de tenir accés al servei de menjador dels centres escolars, sovint l’únic àpat el dia que fan de  manera equilibrada i saludable, per tant, és al Casal a on segueix garantint aquest àpat al dia.

Les activitats relacionades amb la piscina, la platja o poder accedir a edificis que pal·lien la calor és una altre de les nostres prioritats, busquem activitats dins els refugis climàtics, per exemple les Biblioteques. En un territori on la calor és molt intensa i els habitatges no estan condicionats per poder alleugerir la calor. Enguany tenint a més a més molt present la sequera, per tant serem molt responsables i buscarem l’equilibri amb les activitats per tal de conscienciar sobre el malbaratament de l’aigua a la vegada que mantenim als infants hidratats i refrescats. 

Les sortides combinen la part cultural amb la descoberta de nous entorns, parcs, espais, sense oblidar la part lúdica i de lleure, que es fa molt necessària en contextos socials com el districte 2 de la ciutat de l’Hospitalet. 

No hem d’oblidar que per molts d’aquests infants i joves, els Casals d’Estiu es converteixen en les seves vacances, sovint les seves famílies troben, precisament en la època estival feines relacionades amb el turisme per exemple, i els Casals d’estiu són aquell espai a on gaudiran d’aquests dos mesos de oci i lleure. 

D'altra banda, Espais Oberts per Un Estiu Enriquit farà front a la seva tercera edició del projecte. De la mà de l’Ajuntament  de l’Hospitalet, obrim 6 espais a nivell de ciutat per cobrir l’horari de tardes i de caps de  setmana. Uns espais dinamitzats per un equip educatiu i destinat a infants i joves, que poden accedir de manera lliure i gratuïta, sense necessitat d'inscripció. L’objectiu és convertir els espais públics que romanen tancats en espais educatius on se’n pugui fer ús i gaudir d'activitats dirigides o simplement romandre en un espai de seguretat amb persones referents adultes. 

Durant el mes de juliol a més a més, seguim amb l’Espai familiar, en la seva edició d’estiu, on poden seguir venint les famílies amb infants de 0-3 anys, però on es plantegen activitats més  enfocades a gaudir de l’estiu; sortides més properes, sortides fora de l’àrea metropolitana, piscina… En relació al projecte AMAM, de la mateixa manera, s’adapta més a l'època estival, seguint amb el mateix acompanyament però enfocant activitats més pròpies de l’estiu.

El Procés Comunitari de Collblanc La Torrassa, també oferta activitats específiques durant els mesos d’estiu, per aproximar-se als veïns i veïnes amb un caire d’activitats pensades més  a l’aire lliure. A més a més, estan preparant per després de l’estiu la celebració dels 10  anys de Procés Comunitari al barri, acte del qual hi haurà més informació més endavant, serà una celebració oberta al barri amb moltes activitats i sorpreses. 

La suma de tots els projecte destinats a l’estiu, ens fa triplicar el nostre equip educatiusent al voltant de 150 persones contractades durant aquests mesos. A més a més també  es una oportunitat per la realització de pràctiques curriculars de diferents àmbits educatius,  formant-se durant aquests mesos una mitjana de 40 persones en pràctiques.





 

Últimes Notícies